Home Happiness Creativiteit: 5 Tips voor meer creativiteit in je leven

Creativiteit: 5 Tips voor meer creativiteit in je leven

by Debbie
3,1K views
Creativiteit tekenen kind

Creativiteit heeft mij altijd aangetrokken en loopt als een rode draad door mijn leven. Iedereen is creatief, daar ben ik van overtuigd. Alleen, hoe pas je creativiteit het beste toe in je leven? Vandaag deel ik een aantal tips met jullie die mij helpen wanneer ik creatief wil zijn.

Wat is creativiteit?

Creatief kun je zijn op allerlei manieren. Er is dan ook geen eenduidige definitie voor creativiteit. De definitie die ik graag voor creativiteit wil gebruiken is:

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen dat waardevol genoeg is om toegepast te worden. Een individu of een groep toont creativiteit door iets nieuws te maken of een originele oplossing voor een probleem te ontdekken.

Bij iemand die creatief is denken we vaak aan een beeldend kunstenaar, schrijver of modeontwerper. Maar ook een leerkracht moet zijn creativiteit inzetten om nieuwe leermethoden voor de kinderen te ontwikkelen. Een chef kok bedenkt nieuwe recepten om aan zijn gasten te presenteren. Zo groot als ik het hier schets hoeven we helemaal niet te denken. Creativiteit begint meestal klein, en er zijn er tal van voorbeelden waarbij we onze creativiteit kunnen aanspreken.

1. Maak je hoofd leeg

Tegenwoordig zijn we zo druk met onze mobiele telefoon dat het bijna niet meer mogelijk is om in de ‘uit-stand’ te komen. Prikkelarm, rustig en met niet teveel zinloze informatie aan ons hoofd. Wie net als ik in de jaren 70 is opgegroeid kent vast het gevoel nog wel van intense verveling. Dat we van onze moeder zelf maar iets moesten verzinnen om te gaan doen. En dan tot de conclusie kwamen dat een boomhut bouwen of kleuren in een kleurboek nog niet zo’n gek idee was.
Nu is dit een stuk lastiger geworden maar niet onmogelijk. Het lome, luie gevoel kunnen we weer oproepen wanneer we de natuur ingaan, een eindje fietsen of wandelen, in het bos of langs het strand. Verzin maar waar jij ontspannen van wordt.

2. Kijk naar kinderen

Net zoals ik bij punt 1 al beschreef, tijdens onze kindertijd konden wij ons nog zo lekker vervelen of helemaal opgaan in een activiteit. Jonge kinderen spelen of hun leven ervan afhangt en denken niet na of iets wel of niet mooi wordt, of dat het geschikt is voor Instagram. Nee, kinderen spelen spontaan en met veel overgave. Zij denken niet aan het (soms) veel te grote doel dat behaald moet worden. Kinderen spelen en dat is het, zij leven in het hier en nu. Wanneer je creatiever wilt worden is het belangrijk dat je probeert om meer in het hier en nu te leven. Dit is wat er is en dat is prima! De resultaten laten we even voor wat ze zijn.

Creativiteit kinderen spelen

3. Ga naar een museum

In Nederland zijn er talrijke leuke musea te vinden voor een gezellig inspirerend dagje uit. Kijken naar kunst spreekt tot de verbeelding en inspireert. Ook wanneer je niet van beeldende kunst houdt zijn er nog genoeg mogelijkheden over. Ook musea op het gebied van wetenschap of natuur zijn ware inspiratie fabriekjes en heel erg leuk en leerzaam om samen met je kinderen naar toe te gaan.

Creativiteit Schilderspullen

4. Volg een cursus of workshop

Wanneer je creatiever wilt worden hoef je niet meteen naar de Kunstacademie. Het is ook heel leuk om een cursus of een workshop te volgen in een creatieve richting. Bij de Volksuniversiteit of Kunstzinnig centra worden heel veel cursussen aangeboden die ontzettend goed zijn en waarbij je ook andere mensen ontmoet die hetzelfde willen doen. Ook zijn er dikwijls creatieve events zoals creative life, een creatief evenement waarbij je verschillende workshops kunt volgen en zeker met superveel ideeën naar huis gaat.

Creative Life Event Creativiteit 5 tips

5. Aan de slag!

Natuurlijk is het fijn om deze tips te lezen en lees je misschien wel vaker artikelen die gaan over hoe je creatiever kunt worden. Het moeilijkste van alles is om gewoon te beginnen. Begin. Maak een tekening, een collage, ga wandelen, fotografeer je kat, hond of kind. Doe iets! Het is menselijk om uitstelgedrag te hebben omdat we het spannend vinden om iets nieuws te ondernemen. Wij mensen houden het vaak bij het oude vertrouwde, dat wat we gewend zijn om te doen. Wanneer je creatiever wilt worden mag je best wat meer durven. Neem eens een kijkje bij het kunstzinnig centrum bij jou in de buurt of ga eens naar het museum dat je al heel lang op je verlanglijstje hebt staan. Maak plezier dan komt al het andere vanzelf.

Vind jij het moeilijk om creatief te zijn? Ik ben benieuwd naar jullie tips.

Handtekening World of Bliss

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00