Home Happiness De Stadsboerin Doetinchem

De Stadsboerin Doetinchem

groene huiskamer van de Achterhoek

by Debbie
1,1K views
De Stadsboerin Doetinchem
Een plek om te vertragen en te genieten van wat de natuur ons geeft. Is dit een utopie? Nee ik heb hem gevonden! De Stadsboerin in Doetinchem, hartje Achterhoek is zo’n parel waar al deze elementen bij elkaar komen.

‘Kijk’, zeg ik tegen mijn vriend voor wie het de eerste keer is dat hij de Stadsboerin in Doetinchem bezoekt. ‘Hier staan de bloemen voor de pluktuin en verderop is de Vlindertuin’ Omdat het deze dag wat bewolkt is verwacht ik niet veel vlinders te zien omdat vlinders nu eenmaal graag van de zon houden maar dit wordt goed gemaakt door de prachtige bloemen en planten die dankzij het wisselvallige weer zich te goed doen aan alle voedingsstoffen die zij nodig hebben.

De stadsboerin Doetinchem
welkomstbord de Stadsboerin Doetinchem

De Stadsboerin Doetinchem

Ik ben bij de Stadsboerin, een geweldige groene oase hartje Achterhoek en wil er graag wat maar over vertellen. We starten bij het begin.

Ellen Willems, eigenaar van De Stadsboerin wilde een plek realiseren waar mensen in verbinding met de natuur en de herkomst van voedsel bij elkaar kunnen zijn. Een plek waarin de samenhang tussen deze keten in alles voelbaar is.
In februari 2019 startte zij op het terrein van voormalig gevangenis De Kruisberg met een handvol vrijwilligers die haar missie deelden.

Waar ooit gevangen werkten in de kwekerij startte de groep met de eerste 1500 vierkante meter moestuin. Inmiddels is het terrein opgedeeld in verschillende onderdelen en kun je genieten van een vlindertuin, pluktuin, moestuin, varkens, kippen en nog veel meer!

Oude gevangenis De Kruisberg Doetinchem
oude gevangenis de Kruisberg
De Stadsboerin Doetinchem
mooie muurschildering en zitje van het eetlokaal

Activiteiten en Workshops

Er zijn heel veel verschillende activiteiten die je bij de Stadsboerin kunt doen. Zo is er het Groen cafe waar je met andere natuurliefhebbers ervaringen uitwisselt en inspiratie opdoet op het gebied van duurzaam leven. Ook worden er workshops georganiseerd zoals ambachtelijk brood bakken, inmaken, wildplukken, natuurzeep maken en speciale kinderworkshops. Super leuk!

De Stadsboerin Doetinchem Bloemen
lekker buiten eten
De Stadsboerin Doetinchem
hoekje in het eetlokaal

Streekwinkel De Stadsboerin

De winkel van de Stadsboerin staat vol met lekkere gezonde dingen zoals verse groenten van het land, vers biologisch brood van bakkerij De Driekant uit Zutphen, eieren, kaas, melkproducten, sappen en ingemaakte lekkernijen. Ook is er een natuurlijke lijn huidverzorgingsproducten verkrijgbaar van Betula Kruiden. Ik kocht er een potje brandnetelzalf omdat ik gestoken was. Heel erg handig en het helpt meteen.

Streekwinkel De Stadsboerin Doetinchem
de streekwinkel van de Stadsboerin

Eten bij de Stadsboerin

Door mijn vriendin ben ik bij De Stadsboerin terecht gekomen. Zij nodigde mij uit om er te lunchen en deze was zo lekker dat eten bij de Stadsboerin een van de leukste dingen is. Nu houd ik erg van lekker eten maar vrijwel al het eten is afkomstig van het land of uit de streek en dat proef je!

Niet alleen kun je er lunchen ook is er een mogelijkheid om een keer in week op dinsdag aan te schuiven bij de Stadsboerinhap in de Moestuin. Je schuift aan de lange tafel en geniet samen met anderen van een twee gangen maaltijd. Dit lijkt me ook heel erg leuk en ga ik zeker binnenkort een keer doen.

De Stadstuin Doetinchem Lunch
lunchen bij de Stadsboerin
De Stadsboerin Doetinchem
romantisch zitje in de tuin

Genieten van de natuur en de dieren

Er is zoveel te beleven bij de Stadsboerin. Het is een plek om te lunchen, om stil te staan bij de natuur en realiseren dat deze prachtig is. De Stadsboerin ligt een beetje verborgen en ik vind dat dit zo moet blijven alhoewel ik wel zou wensen dat veel meer mensen mogen genieten en vertragen. Kom gewoon eens een kijkje nemen!

Koninginnepage Vlindertuin Stadsboerin Doetinchem
rups van de koninginnenpage in de vlindertuin
De Stadsboerin Scharrelvarkens

Groenten en Bloemen

Ik zou de hele dag foto’s kunnen maken op deze locatie. Het is zo’n afwisselend landschap dat ik elke keer verrast wordt. De pluktuin is een feest om door te wandelen en vooral nu bloeit alles weelderig. Voor €8,50 mag je zelf een bos bloemen plukken die door een medewerker mooi verbonden wordt. Wanneer je in de buurt woont kun je je abonneren op een groentekrat, elke week staat er een krat vol verse groenten voor je klaar. Ik woon jammer genoeg niet in de buurt van Doetinchem anders zou ik dit zeker doen!

Moestuin de Stadsboerin
detail van de moestuin
De groentekas De Stadsboerin Doetinchem
de kas
pluktuin
De Pluktuin De Stadsboerin Doetinchem
wilde bloemen voor de bijen

Hopelijk vonden jullie mijn verslag leuk om te lezen en ben je geïnspireerd geraakt. Woon je in de buurt van Doetinchem of ga je in de buurt op vakantie of een dagje weg? Zoek je een rustige plek om bij elkaar te komen onder het genot van een kop koffie of iets anders lekkers, dan kan ik je de Stadsboerin van harte aanbevelen. Ik denk dat ik nog veel vaker een bezoek ga brengen aan deze plek om te genieten van alle goeds dat de natuur te bieden heeft.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van de Stadsboerin Doetinchem.

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00