Terwijl ik deze blogpost schrijf is het nog erg vroeg in de ochtend en ben ik klaarwakker. Al een aantal dagen zit het in mijn hoofd om een blog te schrijven over mijn leven met depressies en hoe ik hiermee om ben gegaan en welke dingen ik zelf doe om kleur aan mijn leven te behouden om zo fijner te kunnen leven. Ik heb besloten niet zoveel in te gaan op de symptomen maar juist op de dingen die je eventueel zou kunnen doen om jezelf weer iets beter te voelen. Want naast medicatie, structuur, rust & regelmaat zijn en er beslist nog dingen die je zelf kunt aanpakken of in kunt verdiepen. Want mijn ervaring is dat het prettig is wanneer je de controle over je eigen leven behoudt en dit kun je juist bewerkstelligen door je zoveel mogelijk te verdiepen in de dingen waar je mee worstelt. Om vanuit deze wetenschap de juiste keuzes te kunnen maken.
Vandaag wil ik met jullie 5 boeken bespreken die mij hebben geholpen bij mijn bewustwording en mij een duwtje in de rug hebben gegeven. Naast dat ik geïnteresseerd ben in psychologie en het ook relevant is voor mijn werk vind ik het ook erg fijn om deze boeken te lezen.
1. Tem je Geest van Ruby Wax
Ruby Wax is een rolmodel voor mij. In haar leven worstelt zij met flinke depressies maar heeft van haar aandoening haar kracht gemaakt. Ruby geeft krachtige TED talks met een dosis humor die we van haar gewend zijn en onlangs heeft ze dit boek geschreven. In 2013 op 60 jarige leeftijd studeerde Wax aan de Universiteit van Oxford af met een master in mindfulness based cognitive therapy. Dit boek is een echte aanrader voor een ieder die interesse in de werking het menselijk brein. Soms wat taaie stof maar door de humor en praktijkvoorbeelden van Ruby beslist niet saai te noemen.
2. De moed van Imperfectie Brené Brown
‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn’ is het uitgangspunt van dit boek. Dr. Brené Brown is professor aan de universiteit van Houston waar ze jarenlang onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Op basis van dit onderzoek kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield’ leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Naast de fijne inzichten die ze met de lezer deelt heeft dit boek mij geleerd met meer compassie naar mezelf te kijken. Dat maakt dat ik milder en zachter ben naar mezelf maar ook naar anderen toe. Het boek is op een sprankelende wijze geschreven en leest daardoor fijn weg.
3. De maakbaarheid van het geluk Sonja Lyubomirsky
Ik lees graag wetenschappelijk onderbouwde boeken, deze geven mij houvast. Ik ben erg gevoelig en juist daardoor heb ik behoefte aan praktische zelfhulpboeken die mij op weg kunnen helpen. Natuurlijk ben ik ook geïnteresseerd in spirituele zaken maar daar maak ik heel bewuste keuzes in. Met dit boek kan ik aan de slag alhoewel de zin ‘geluk is maakbaar’ mij eerst wel deed rillen. In dit boek word ook aandacht geschonken aan mensen die aan depressies lijden en hoe zij met dit gegeven om kunnen gaan en dat vind ik goed aan dit boek. In dit boek toont Sonja Lyubomirsky aan dat geluk bij de geboorte al voor 50% vastligt, voor 10% wordt bepaald door de omstandigheden en voor 40% door doelbewuste acties. Het boek maakt duidelijk welke geluksstrategieën bij je passen en door middel van het maken een zelfdiagnose test kun je kijken welke geluksactiviteiten je daarvoor moet doen.
4. Je bent wat je doet Roos Vonk
Van alle vijf boeken is ‘Je bent wat je doet’ van Roos Vonk mijn favoriet. Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. ‘Later’ zeggen we dan en we ploeteren vrolijk verder. (Uit Je bent wat je doet, Roos Vonk)
Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en haar ervaring als coach en trainer maakt ze inzichtelijk hoe je tot een gedragsverandering kunt komen. ‘Je bent wat je doet’ is ook een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen. Het boek is dikwijls confronterend en drukt je soms met je neus op de feiten. Maar het is zo enthousiast geschreven dat ik een aantal tips al in de praktijk heb gebracht! Zoals in het boek staat beschreven; soms moeten we onszelf een ouderwetse schop onder de kont geven. (Uit Je bent wat je doet, Roos Vonk, p 92)
5. Ik hou van mij, de helende kracht van zelfcompassie Annemarie Postma
Dit boekje kocht ik een aantal jaren geleden toen ik erg met mezelf in de knoop zat. Het boekje kwam precies op het juiste moment op mijn pad want daarna heb ik voor mezelf een aantal belangrijke beslissingen kunnen nemen. Annemarie Postma laat zien dat spiritualiteit helemaal niet zweverig hoeft te zijn en dat het bij de mens hoort. Ook in dit boek komt het begrip zelfcompassie terug. In ‘Ik hou van mij’ lees je het persoonlijke verhaal van Annemarie, haar leven in een rolstoel en hoe meer begrip en liefde voor jezelf je leven kan veranderen. In het boek staan inspirerende quotes waarvan ik er één graag met jullie wil delen.
‘You can’t live your life for other people. You’ve got to do what’s right for you, even if it hurts some people you love’.
Nicolas Sparks, The Notebook
(Bron: Ik hou van mij, de helende kracht van zelfcompassie Annemarie Postma p. 31)
Ik hoop dat jullie dit een leuke blogpost vonden en dat ik een beetje kan bijdragen aan een fijner leven! Op de foto sta ik met de gerecenseerde boeken en ook nog een paar andere. Al deze boeken zijn zelf gekocht of uit de bibliotheek en zijn dus op geen enkele wijze gesponsord. Ik ben benieuwd welke boeken jullie graag lezen en alle tips zijn van harte welkom!