Home Happiness Een beetje geluk, over antidepressiva

Een beetje geluk, over antidepressiva

by Debbie
4,1K views
Happiness antidepressiva

Inmiddels slik ik ruim 3 jaar antidepressiva. Het heeft mij geholpen om weer naar het werk te kunnen maar verder heeft het mij ook moe en dik gemaakt. Mijn creativiteit en gekkigheid ben ik gaan missen. Maar wat nu? Dat vraag ik mij in deze blog af. Lees mee over mijn zoektocht naar een beetje geluk.

Is geluk te koop?

Ik maak er geen geheim van dat ik al ruim 3 jaar antidepressiva slik. Destijds was het een vraag van mijzelf want ik durfde niet meer naar mijn werk te rijden. Daar komt het in het kort op neer. Ik had last van paniekaanvallen en sombere periodes en daar kon ik niet mee leven.
Nu ben ik voor de derde keer de antidepressiva aan het afbouwen omdat ik veel te dik word en mijn angsten een stuk verminderd zijn. Ik heb zogezegd mijn leven beter op orde.

Antidepressiva

Wonderpil door dik en dun

Ik heb veel aan de antidepressiva gehad maar het slikken ervan had ook zeker haar keerzijde. Ik werd dik en had geen zin om creatief bezig te zijn. Eigenlijk had ik op een gegeven moment nergens geen zin in en lag ik elke dag om 8 uur al op bed. Van mijn energie was eigenlijk niks meer over. Ik hou van mijn werk, ben graag bezig en druk in de weer met het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Ik voelde mij steeds meer van mijzelf verwijderd.

Op zoek naar mezelf

Het klinkt zo cliché, maar de afgelopen tijd heb ik veel gelezen over hoe ik de regie weer over mijn leven kan nemen. Ik heb veel gehad aan boeken over positieve psychologie omdat ik daadwerkelijk geloof dat we ons brein in gelukkig zijn kunnen trainen. Online zijn er veel leuke websites en blogs te vinden die je kunnen helpen bij een stukje positiviteit. Ik zou zeggen, maak daar ook gebruik van! Ik lees regelmatig de blogs van 365 dagen succesvol en So Chicken voor allerlei fijne tips.

Blissful

Omarm je imperfecties

Het is tegenwoordig lastig om te moeten dealen met je imperfecties. Door sociale media worden we onzeker gemaakt en gaan we ons steeds meer vergelijken met anderen, ook ik heb daar soms last van. Niet voor niets vind ik mezelf te dik en kan ik mij daar ook niet altijd bij neerleggen. En zo zul je voor jezelf ook dingen hebben waar je niet zo blij mee bent. Toch kan ik je aanraden te oefenen in het benoemen van positieve dingen van jezelf. En ja, daar hoort ook een maatje 44 bij. Probeer tevreden te zijn met wat je hebt en te kijken naar wat er wel goed gaat. Geef jezelf eens een compliment!

Regisseer je eigen leven

Op sommige momenten ben ik kwetsbaar. Ik kan niet zo goed omgaan met stress en met onvoorziene situaties. De depressies en angsten doen daarbij nog eens een duit in het zakje. Door gesprekken met coaches ben ik steeds bewuster gaan leven. Dat is ook nodig en niet alleen bij mensen met een kwetsbaarheid. Het geeft een fijn gevoel om controle te hebben over je leven. Te leren waar je je goed bij voelt en wat je ervoor nodig hebt om dit te krijgen. Voel je niet schuldig en zet je zelf daarom ook op de eerste plaats. Tenslotte krijg je in een vliegtuig ook het advies om eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten om daarna anderen te kunnen helpen. En dat is niet voor niets.

Antidepressiva

Relativeer en ga erop uit!

Heb je last van sombere gevoelens? Probeer dan naar buiten te gaan. Ga wandelen, fietsen of doe iets wat je altijd leuk hebt gevonden. Ik weet het, dit is het moeilijkste advies wat ik kan geven maar je moet.
Wanneer je last hebt van depressies, angsten en andere problemen zul je dit allemaal liever niet doen. Geef jezelf een schop onder je kont en doe iets! Geef niet toe aan dat gevoel, ik kan je garanderen dat het niets oplost. Relativeer, bedenk dat morgen weer een nieuwe dag is, een dag met nieuwe kansen.

Ik weet wat het betekent om een gebruiksaanwijzing voor mijn hersenen te hebben, maar ik ben blij dat ik deze zelf heb ontworpen. De laatste loodjes van het afbouwen zijn zwaar en dat is een proces wat ik zelf moet doen. Ik ben blij dat ik de lijntjes met mezelf weer heb gevonden ook als dit afwijkt van wat ‘normaal’ wordt gevonden. Geluk is niet te koop, ik moet er hard voor moeten werken met of zonder medicijnen.

Mijn blog World of Bliss heb ik in het leven geroepen om mensen te stimuleren hun eigen verhaal te vertellen. Ik vertel mijn verhaal door middel van creativiteit, in tekeningen en schilderijen. Welk verhaal heb jij? Misschien wil je het delen? Het zou mooi zijn om elkaar te helpen de wereld op deze wijze een stukje beter en leuker te maken.

With love, Debbie

Spread the love

You may also like

2 comments

Sandra 12 juni 2017 - 10:50

Mooi dat je hier zo open over bent!
In verband met verlies en rouw ben ik een jaar lang naar de psycholoog gegaan en ik heb daar expres veel over verteld op sociale media, omdat ik wilde laten zien hoe normaal het is om naar een psycholoog te gaan als je ergens mee zit of ondersteuning nodig hebt. Ook heb ik veel gepraat over hoe belangrijk het is om dingen te (blijven) benoemen en dat het bij mensen die rouwen bijvoorbeeld nooit erg is om te beginnen over de overledene. Dat je nooit moet denken: “Oh, ik begin er maar niet over, want misschien denkt hij/zij er net even niet aan.” Degene die rouwt heeft de overledene sowieso altijd in gedachten, dus het is nooit een heikel punt om over te beginnen, het is juist fijn om het erover te hebben. Ook wilde ik duidelijk maken dat huilen normaal is en niet erg (je geliefden zijn alle tranen waard!). Niet in paniek raken als iemand begint te huilen, maar gewoon laten gebeuren. Geef iemand een zakdoekje, een glaasje water (helpt heus niet echt, maar het is toch een zorgzaam gebaar) of een schouderklopje en zeg hoe goed hij of zij het doet. Dit laatste werkt misschien ook wel bij depressie. Luisteren en er zijn. En geen goedbedoelde adviezen geven, die komen toch meestal verkeerd binnen.
Sterkte met alles, volgens mij doe je het heel goed en evenwichtig!

Reply
Debbie 12 juni 2017 - 13:18

Dag Sandra, ik vind het heel goed dat jij ook open bent over de fase die je doormaakt in je leven. Het lijkt voor velen of het leven maakbaar is en dat is het helaas niet. Velen van ons moeten er hard voor werken en iedereen zal vroeg of laat iets tegenkomen in zijn of haar leven dat moeilijk is. Ik denk ook niet dat goedbedoelde adviezen helpen, maar een luisterend oor en dingen laten zijn zoals ze zijn is al heel fijn! Wat mij ook erg heeft geholpen is lief en zorgzaam naar mijzelf te zijn. Het is zoals jij omschrijft goed om emoties een plekje te geven. Dank je wel voor je fijne en eerlijke reactie en ik wens je alle goeds toe!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00