Home Happiness Wandelen in Nederland: het Pieterpad

Wandelen in Nederland: het Pieterpad

genieten van het Nederlands landschap

by Debbie
2,K views
Pieterpad Ommen wandelen etappe
Wandelen is goed voor je. Sinds ik het wandelvirus te pakken heb moet ik zeggen dat ik fitter en blijer ben geworden. Daarom heb ik samen met mijn lief het plan opgevat om volgend jaar de Vierdaagse in Nijmegen te lopen. Hiervoor moet flink getraind worden en op aanraden van mijn vriendin zijn we er alvast mee gestart door het lopen van een etappe op het Pieterpad.
Volg de pijlen en het symbool van het Pieterpad en je kunt niet verdwalen

Het Pieterpad, in eerste instantie was ik bevooroordeeld en had het voor mij een wat truttig imago. Maar niks is minder waar! Sinds ik het Pieterpad heb ontdekt wil ik elke week wel een etappe lopen. Vorige week zondag liepen we onze eerste: van Ommen naar Hardenberg. Een etappe van 21 kilometer.

Even in het kort wat informatie over het Pieterpad. Dit pad, dwars door Nederland van Zuid-Limburg naar Noord Groningen, is bedacht door twee vriendinnen Toos en Bertje, zij vonden dat Nederland wel een lange afstandspad kon gebruiken. Tussen 1978 en 1983 hebben ze samen dit pad van ongeveer 500 kilometer uitgeschreven. In totaal bestaat het Pieterpad uit 54 etappes waarvan 24 dagetappes en is zowel voor gevorderde wandelaars als beginners goed te lopen.

Sahara Ommen
De Sahara Ommen, een prachtige zandverstuiving in het Vechtdal

Wij waren natuurlijk wel verdwaald en konden het begin van de route niet vinden. Een hulpmiddel hierbij is de kaart die je via de website kunt downloaden en die je kunt gebruiken met je GPS. Dan weet je of je ongeveer de goede kant op gaat. Omdat wij de route in de omgekeerde volgorde deden namelijk van Ommen naar Hardenberg in plaats van andersom moesten we ons even oriënteren. Gelukkig was het niet echt een straf want we kwamen deze prachtige zandverstuiving tegen die Sahara wordt genoemd. Op de foto zie je een fragment van dit gebied, in werkelijkheid is het nog veel groter en weidser.

Route Pieterpad
Blij dat we de start van de route hebben gevonden!

Ommen is een populair stadje in het Overijsselse Vechtdal en erg toeristisch. Het heeft een bruisend centrum met veel horeca en ik begrijp wel waarom er zoveel mensen hier op vakantie gaan. Tijdens de wandeling kwamen we steeds weer de Vecht of een zijriviertje van dit water tegen en mooie plekjes waarvan je heerlijk kunt genieten.

Pieterpad Ommen Vecht
De kronkelende ‘ Oude Vaart ‘

Tijdens de wandeling komen we door het landgoed Junne, een verrassend landgoed met een rijke historie, een diversiteit aan landschappen en prachtige natuur. Hier zie je nog rustieke oude boerenerven met robuuste eiken.

Landgoed Junne Pieterpad

Het fijne van het wandelen op het Pieterpad is dat alles goed staat aangegeven. Via de website kun je dus je GPS instellen en kun je ook zien waar er bijvoorbeeld een rustpunt is voor een kopje koffie of iets anders. Wanneer je het prettig vind kun voor je wandeling de route goed plannen. Natuurlijk moet je ook zelf eten en drinken meenemen want er zijn ook flinke stukken waar je niemand tegen komt.

Pieterpad Ommen World of Bliss
Prachtig wandelweer
Junne Landgoed Ommen
Veel diverse flora langs de kant van de weg
Pieterpad Ommen
Zandverstuiving en mooie wolkenlucht

Na ruim 21 kilometer gewandeld te hebben arriveren we in Hardenberg en nemen de trein terug naar Ommen. ‘S avonds zijn we wel moe en stijf in onze benen maar gelukkig is dit na een dag weer verdwenen. We hebben de smaak te pakken en gaan binnenkort weer een nieuwe route lopen. Wordt vervolgd!

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00