Home Journey Studeren bij Vrije Academie ‘t Pad voor Holistisch Beeldend Kunstenaar

Studeren bij Vrije Academie ‘t Pad voor Holistisch Beeldend Kunstenaar

by Debbie
4,3K views
Vrije Academie 't Pad

Naast mijn werk een studie volgen? Ik ben vorig jaar oktober de uitdaging aangegaan en startte een opleiding aan Vrije Academie ‘t Pad in Opheusden. Ik wil hierover graag wat meer vertellen. Wat zijn mijn beweegredenen geweest om deze studie te beginnen en wat houdt het precies in? Lezen jullie gezellig mee?

Mijzelf uitdagen en ontwikkelen

Na ruim 15 jaar werkzaam te zijn in de forensische psychiatrie was ik toe aan een nieuwe spannende uitdaging. Omdat ik veel van kunst en cultuur houd en graag met mensen werk ging ik op zoek naar een opleiding die beide facetten in zich heeft. In het verleden heb ik creatieve therapie beeldend vormen gestudeerd maar deze opleiding helaas niet afgemaakt. Een reguliere HBO opleiding was financieel niet haalbaar omdat ik word gezien als stapelaar omdat ik al een HBO diploma heb. ( Edit: dit is nu veranderd raadpleeg de website van de opleiding ) Enkele collega’s van mij hadden al een opleiding aan de Vrije Academie gevolgd en hun enthousiaste verhalen heb ik onthouden. Er zijn wel een aantal jaren overheen gegaan voordat ik mij durfde aan te melden, tot op een dag ik deze opleiding adviseerde aan iemand anders en ik dacht: ‘waarom ga ik er zelf niet naar toe?’ en zo geschiedde.

Vrije Academie 't Pad

Vrije Academie ‘t Pad

Vrije Academie ‘t Pad is een vierjarige opleiding waarin je opgeleid wordt tot psychosociaal therapeut en/of beeldend kunstenaar. Dit vanuit een holistisch mensbeeld, dat wil zeggen dat lichaam, psyche en geest nauw met elkaar zijn verbonden. Je werkt met je hoofd, hart en handen. Bij de Vrije Academie wordt lesgegeven vanuit het ACT model Acceptance and Commitment Therapy waarbij je compassievol naar jezelf en anderen leert kijken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het kernkwadrant waarbij er wordt gekeken naar jouw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Misschien ben je hier al bekend mee? Kernkwadranten worden ook vaak ingezet binnen het bedrijfsleven of coaching. Het middel wat hierbij wordt gebruikt is creativiteit in de vorm van beeldende expressie.

De eerste twee jaren van de opleiding zijn basisjaren waarbij je in modules kennis maakt met de verschillende beeldelementen en energieën. Voorbeelden hiervan zijn: energie, kleur, lijn, vorm, toon, diepte en zen. Er wordt van je verwacht dat je een HBO denk en werkniveau hebt en dat is begrijpelijk. Naast het werk, huishouden en vrije tijd ben ik veel tijd kwijt in het maken van de opdrachten. Na de tweejarige basisopleiding maak je een keuze of je Psychosociaal therapeut wilt worden of verder wilt leren voor Holistisch beeldend kunstenaar. Een keer per twee weken heb je een hele dag les.

Vrije Academie 't Pad Klein Geluk

Hoe bevalt de studie?

In eerste instantie is het even wennen wanneer je een opleiding start naast je werk en hobby’s. Er moeten keuzes gemaakt worden op welke manier je de tijd en energie het beste kunt verdelen. Het lukt mij niet om alles tegelijk te doen. Daarom was ik aan het begin van de studie best wel gespannen omdat ik alles zo perfect mogelijk wilde maken. En perfectionisme is killing, geloof me.

Gelukkig ben ik na een aantal maanden gewend geraakt aan de manier van lesgeven en aan de studieopdrachten die we thuis moeten doen. Ik heb een leuke groep medestudenten en we delen veel met elkaar. De combinatie van psychosociale leertherapie en beeldende kunst vind ik erg interessant en ik hoop dat ik hier in de toekomst iets mee kan doen. In ieder geval leer ik spelenderwijs op een intuïtieve manier tekenen en schilderen en dat is iets wat ik al een langere tijd graag wilde ontwikkelen.

Wat wil ik hiermee bereiken?

Ieder mens heeft creatieve scheppende vermogens, de vraag is of je deze verder wilt ontwikkelen om beeldend kunstenaar te worden. Ik wil mijn beeldend vermogen vergroten door veel te doen en te ervaren. Hopelijk lukt het mij om in de toekomst van mijn werk te leven of in ieder geval voor een groot gedeelte. Het lijkt me leuk om mensen ideeën aan te reiken waarmee ze verder kunnen en meer zelfvertrouwen krijgen.

Misschien wil ik mijn opgedane kennis in de vorm van workshops overdragen, wie weet. Het lijkt mij mooi om een vertaalslag te kunnen maken van het thema schoonheid. Hoe en op welke manier ik dat wil doen hou ik nog even in het midden. In ieder geval vind ik de opleiding ontzettend leuk en leerzaam en geniet ik van elke lesdag. Natuurlijk kom ik ook weleens moeilijke dingen tegen maar dat vind ik niet vreemd. Er wordt van je verwacht dat je in staat bent tot zelfonderzoek en hierop kunt reflecteren.

Vrije Academie 't Pad

Ben je geïnteresseerd?

Ben je iemand met een creatieve geest en werk je graag met je hoofd, hart en handen? Dan is deze opleiding misschien ook wel wat voor jou. Neem eens een kijkje op de website van Vrije Academie ‘t Pad.  Natuurlijk kun je met je vragen ook bij mij terecht.

Blijf gezond!

Liefs Debbie

Tip: neem eens een kijkje bij mijn portfolio 

Spread the love

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00